Cum să alegem un UPS pentru centrala termică?

Cum să alegem un UPS pentru centrala termică?

Cum să alegem un UPS pentru centrala termică 

 

      În zilele noastre, ne-am obișnuit să apăsăm pe întrerupător și să avem curent electric. Este o necesitate în era tehnologiei, deoarece electronicele și electrocasnicele au devenit părți esențiale ale vieții noastre. Cu toate acestea, adesea neglijăm aspecte importante atunci când cumpărăm electronice sau electrocasnice, cum ar fi un televizor LCD un laptop, un boiler, un radiator, etc. 
 

UPS - Uninterrupted Power Supply sau Sursă Neîntreruptibilă de Curent
 

      O pană de curent sau o supratensiune pot provoca daune semnificative electronicii noastre. În cel mai rău caz, componentele electronice pot fi afectate în interior. Prin urmare, este important să folosim tehnologia în avantajul nostru.

      UPS este acronimul pentru Uninterrupted Power Supply, ceea ce se traduce în română ca Sursă Neîntreruptibilă de Curent. Scopul său este de a oferi suficient timp pentru a închide în condiții de siguranță electronicele și electrocasnicele conectate la el în caz de pene de curent și, de asemenea, de a furniza o cantitate limitată de watt pentru a menține funcționalitatea acestor dispozitive o perioadă de timp după întreruperea curentului. Este important de menționat că UPS-ul nu trebuie confundat cu un generator de curent, care este folosit pentru alimentarea dispozitivelor electronice atunci când nu există o sursă publică de energie electrică.

      O sursă neîntreruptibilă de curent este o investiție care vă va aduce beneficii în cazul unei pene de curent serioase. Există electronice sensibile, cum ar fi calculatoarele (MAC, PC), televizoarele LCD și altele, care trebuie protejate în astfel de situații. Investiția într-un UPS se face o singură dată, în timp ce electronicele compromise în urma unei pene de curent fără o astfel de sursă ar putea necesita înlocuirea lor de mai multe ori pe an, ceea ce nu este nici comod, nici rentabil. Aceste surse neîntreruptibile sunt deosebit de utile în cazul centralelor termice cu combustibil solid, pentru a preveni întreruperea alimentării cu curent în timp ce centrala este încă în funcțiune. În continuare, vom explora importanța utilizării unei surse neîntreruptibile de curent pentru centralele termice pe lemne sau pe combustibil solid.

ups-centrale-termice


 

UPS pentru Centrala Termică: Protecție Automată
 

      UPS-urile pentru centrale termice sunt surse neîntreruptibile automate special concepute pentru a asigura siguranța cazanelor pe combustibil solid în caz de întrerupere a alimentării cu curent electric, precum și pentru centralele murale pe gaz, televizoare, echipamente video, boilere, radiatoare,  frigidere și aer condiționat, cu o putere nominală care nu depășește 90% din puterea acestor dispozitive. Acest produs poate fi folosit și ca un invertor, funcționând nelimitat de la baterii de 12Vcc.

      UPS-ul are o formă compactă, funcționează în liniște, nu necesită combustibil sau întreținere specială și este denumit adesea "bateria de rezervă a centralei termice". În cazul centralelor termice, fie pe gaz, fie pe lemne, acesta îndeplinește mai multe funcții importante. 
      Una dintre cele mai importante funcții ale acestuia este asigurarea alimentării continue cu energie electrică în caz de întrerupere a curentului. Motivele pentru întreruperile de curent pot fi diverse, de la probleme cu furnizorul de energie electrică la întreruperi locale ale sursei sau rețelei de alimentare, însă o sursă neîntreruptibilă vă va proteja de aceste evenimente neplăcute. Căderile accidentale de curent, întreruperile cauzate de condiții meteorologice nefavorabile sau arsuri ale siguranțelor nu vor mai reprezenta un pericol pentru supraincalzirea centralei termice pe lemne. 
      O altă sarcină importantă a UPS-ului pentru centrala termică este monitorizarea consumului. Dacă detectează un consum excesiv, va furniza automat energia suplimentară necesară din propriile baterii.

      Alte caracteristici specifice ale acestor surse pot include stabilizarea tensiunii, reincarcarea rapidă, protecția la inversarea polarității, protecția la scurtcircuit, protecția la suprasarcină a rețelei, indicarea stării, autodiagnoza și avertizări sonore.

      Este posibil să întâmpinați întreruperi frecvente de curent sau defecte minore la instalația de curent electric din casa dumneavoastră, ceea ce poate duce la deteriorarea centralei termice. Și având în vedere că astfel de probleme nu sunt acoperite de garanția produsului, vă puteți confrunta cu cheltuieli neprevăzute care pot afecta serios planurile financiare.
 


Cum să alegeți un UPS?
 

      Pe scurt, majoritatea UPS-urilor funcționează în același mod. Ele conțin un redresor care transformă curentul de 220V în 12V, care este stocat într-o baterie. În caz de întrerupere a curentului, UPS-ul utilizează acest curent stocat de 12V și îl convertește înapoi în 220V, care este utilizat pentru funcționarea pompei centralei. Toate centralele termice au pompe de circulație acționate de motoare cu curent alternativ (220V, 50Hz). Aceste motoare sunt proiectate pentru a funcționa cu o tensiune alternativă sinusoidală. Doar UPS-urile care furnizează o astfel de sinusoidală (spre deosebire de UPS-urile pentru calculatoare) sunt potrivite pentru utilizarea la centralele termice. UPS pentru centrale termice sunt complet automate și asigură trecerea automată la alimentarea cu baterii și, ulterior, la rețea. Majoritatea UPS-urilor pentru centrale termice funcționează la o tensiune de 24V și necesită montarea a două baterii de 12V conectate în serie.

      Înainte de a achiziționa un UPS, trebuie să calculați consumul pompelor și al altor consumatori din instalația dumneavoastră. Ca exemplu, pentru un consum de 300W, puterea UPS-ului ar trebui să fie de aproximativ 350W.

      Pentru o centrală termică pe lemne, cu serpentină de încălzire și pompă, instalarea unei surse neîntreruptibile este esențială în cazul întreruperii curentului.

Trebuie să verificați cu atenție următoarele aspecte înainte de a cumpăra un UPS pentru centrale termice:

  • Calculați consumul pompelor și al altor consumatori din instalație pentru a vă asigura că nu depășiți capacitatea UPS-ului.
  • Asigurați-vă că UPS-ul este adecvat pentru centrala termică și furnizează un curent cu sinusoidă pură.
  • Durata autonomiei UPS-ului depinde de dimensiunea bateriei. Este recomandabil să alegeți o baterie cât mai mare.
  • De obicei, în momentul revenirii curentului electric, UPS-ul pentru centrala termică va reîncărca bateria pentru următoarea utilizare.

      În cazul în care doriți să achiziționați un UPS, trebuie să țineți cont în primul rând de puterea totală a consumatorilor conectați la el. Este recomandabil să alegeți o sursă cu o putere cu cel puțin 10-15% mai mare decât necesarul pentru a vă asigura că UPS-ul poate face față cerințelor.

      Puterea sursei neîntreruptibile cu sinusoidă pură se măsoară în VA (volt-amperi) și indică puterea totală a consumatorilor care pot fi alimentați. Diferența dintre VA și W (watt) rezultă din factorul de putere (cos phi) al UPS-ului. Acest factor de putere variază de la un UPS la altul în funcție de principiul de funcționare, producător sau tehnologia de fabricație. Timpul de autonomie se referă la perioada în care UPS-ul poate alimenta consumatorii conectați la baterii la sarcina nominală, adică la puterea maximă pe care UPS-ul poate să o furnizeze.

UPS-ul pentru centrala termică pe lemne

      Un UPS pentru centrale termice vă scapă de grija penei de curent. Dacă aveți o centrală pe lemne, ce faceți când nu aveți curent, dar focul încă arde? Această situație nu este plăcută și poate deveni periculoasă dacă cazanul se supraincalzeste. Cu un UPS, nu mai trebuie să vă faceți griji în această situație.

De ce ar trebui să cumpărați un UPS pentru centrala termică?

  • Pentru a vă asigura că pompa de recirculare nu se oprește în timp ce focul arde în cazanul de lemne.
  • În cazul unei avarii la rețeaua electrică, UPS-ul asigură alimentarea cu energie electrică a consumatorilor conectați la el.
  • Pentru a proteja echipamentele electrice, electronice și electrocasnice (are funcție de stabilizator de tensiune).
  • Pentru că, în cazul unei avarii la rețeaua electrică, puteți să nu fiți acasă să porniți generatorul.
  • Pentru a beneficia în mod continuu de centrala termică, camerele de supraveghere, sistemul de alarmă, internet etc.
 



 

Cum să alegeți un UPS în funcție de nevoile dumneavoastră?

Dacă luați în considerare un UPS cu o putere de 350 W, autonomia va fi următoarea:

Pentru consumatori cu o putere de 100 W:

  • Cu o baterie de 65 Ah, autonomia va fi de 208 minute.
  • Cu o baterie de 120 Ah, autonomia va fi de 384 minute.
  • Cu o baterie de 180 Ah, autonomia va fi de 576 minute.

Pentru consumatori cu o putere de 200 W:

  • Cu o baterie de 65 Ah, autonomia va fi de 97 minute.
  • Cu o baterie de 120 Ah, autonomia va fi de 180 minute.
  • Cu o baterie de 180 Ah, autonomia va fi de 270 minute.

Pentru consumatori cu o putere de 300 W:

  • Cu o baterie de 65 Ah, autonomia va fi de 78 minute.
  • Cu o baterie de 120 Ah, autonomia va fi de 144 minute.
  • Cu o baterie de 180 Ah, autonomia va fi de 216 minute.


 

Atenționări speciale

  • Evitați suprasolicitarea, nu utilizați dispozitivul peste capacitatea sa maximă.
  • Datorită tensiunii ridicate, orice operațiune de deschidere a carcasei trebuie efectuată de personal autorizat.
  • În caz de incendiu, utilizați un stingător cu pulbere uscată.
  • Dacă sursa nu funcționează corect, opriți-o atât de la baterie, cât și de la rețeaua electrică a casei.
  • Nu introduceți obiecte prin orificiile de ventilație.
  • Plasați sursa în locuri cu circulație naturală a aerului.
  • Nu atingeți bornele acumulatorului atunci când acesta este conectat la dispozitiv.
  • Nu utilizați conexiuni electrice improvizate.
 

Despre Baterii

      Puteți utiliza baterii auto normale în cazul centralelor termice, deoarece întreruperile de curent nu sunt atât de frecvente, deci numărul de cicluri de încărcare-descărcare nu este mare. Cu toate acestea, dacă întreruperile sunt frecvente și doriți să folosiți soluții optime, recomandăm bateriile AGM, care sunt cele mai robuste și sunt construite cu cea mai nouă tehnologie. Nu recomandăm bateriile cu gel, deoarece tehnologia lor este depășită și, în cele mai multe cazuri, bateriile AGM sunt mai bune și mai ieftine.

UPS pentru centrala termica

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!