Ne aflăm într-o lume care trece printr-o continuă schimbare, iar avansul tehnologic este unul dintre motivele principale pentru acest lucru. Din ce în ce mai mulți oameni refuză să mai folosească mijloacele de transport public și, totodată, încep să se sature de traficul infernal pe care marile orașe îl prezintă. Astfel, am văzut apariția unui trend nou și, în același timp, un progres considerabil într-o nișă care nu era atât de cunoscută în trecut, și anume cea de vehicule electrice.
Ce sunt vehiculele electrice
În ziua de astăzi, putem găsi multe astfel de dispozitive, de la biciclete electrice, până la skateboarduri și trotinete electrice. În timp cele ultimele două din exemplul nostru nu au o comunitate foarte mare, cea de biciclete electrice a crescut considerabil, mai ales în ultimii ani. Mai ales că în curând vine vara, am observat cum cota de piață asociată cu această nișă a crescut foarte mult la începutul lui 2021.
Cum funcționează vehiculele electrice
Să luăm exemplul unei biciclete electrice, deși detaliile tehnice sunt similare între toate aceste mijloace de transport. Pentru a putea funcționa, aceasta trebuie să aibă o baterie și un „speed controller” și ar trebui să fie de la sine înțeles ceea ce reprezintă amândouă.
Bateria
Bateria unei biciclete electrice setează autonomia/ distanța totală pe care o poate parcurge vehiculul, dar nu numai. În funcție de cât de puternice și cum sunt organizate bateriile, acestea pot produce mai multă putere și accelerație. O să încercăm să explicăm cât mai simplu cu putință.
De exemplu, o baterie 18650 are un output de 3 amperi și aproximativ 3.7 volți. Dar pentru a face un sistem mai puternic, va trebui să punem mai multe baterii în serie și paralel. Cu cât sunt mai multe baterii în serie, cu atât vom avea un voltaj mai mare. Iar același efect îl vom avea în privința amperilor, atunci când conectăm mai multe baterii în paralel. Într-un mod sau altul, bateria influențează numărul maxim de kilometri ce pot fi parcurși, dar și puterea totală pe care vehiculul o are.
Electronic Speed Controller (ESC)
ESC-ul este practic creierul acestor vehicule electrice. El controlează pornirea, oprirea, accelerația, frânele, reîncărcarea bateriilor printr-un dinam, și așa mai departe.
De ce să cumpărăm o bicicletă electrică
În trecut, o bicicletă electrică nu reprezenta o investiție prea bună, din cauza mai multor motive. Dar, acum, tehnologia ne permite ca ele să fie din ce în ce mai puternice, mai sigure și cu o autonomie mai mare. Una dintre cele mai mari probleme a fost cea legată de distanța ce putea fi parcursă, dar Tesla și alte companii au investit și au inovat în tehnologia bateriilor. Astfel, ele sunt acum extrem de eficiente și au o durată de viață mult mai lungă față de acum câțiva ani.
De exemplu, în 2016, mai multe biciclete electrice costau și 10.000 RON sau mai mult, pentru o autonomie de doar 20 de kilometri. Dar acum putem găsi opțiuni mult mai ieftine și mai bune. O bicicletă electrică pliabilă, cu o autonomie de 30 de kilometri și o viteză maximă de 25 km/h costă doar 3.350 RON. Viitorul este acum și trebuie să profităm de el.