Acumulatori Plumb Acid - Cum să alegi un acumulator?

Acumulatori Plumb Acid - Cum să alegi un acumulator?
Acumulatori Plumb Acid - Cum să alegi un acumulator?

Un acumulator este un dispozitiv compus din una sau mai multe celule electrochimice cu conexiuni externe pentru alimentarea dispozitivelor electrice.

Acumulatorii sunt reîncărcabili şi vin în mai multe forme şi dimensiuni. Totodată, se folosesc mai multe combinaţii diferite de electrozi şi materiale electrolitice, inclusiv acidul şi plumbul. 


Acumulatorii cu plumb - tipuri

Există două tipuri de acumulatori cu plumb:

Acumulatorii plumb acid care se deschid cu un electrolit al acidului sulfuric diluat în apă. Sunt fiabili şi folosesc o tehnologie care datează din secolul al XIX-lea. Din păcate, nu fac faţă foarte bine variaţiilor de temperatură şi, din cauza evaporării în timp a electrolitului, necesită reumplerea regulată cu apă distilată.

Acumulatorii cu plumb şi acid închişi cu un electrolit pe gel:  aceştia nu necesită întreţinere şi sunt uşor de manevrat, fiind mult mai stabili. Totodată, asigură aproximativ 400 de cicluri la o descărcare de 80%. 
Acumulatorii cu plumb şi acid sunt fiabili, au o durată de viaţă mai bună, sunt ieftine şi se remarcă printr-o rată de auto-descarcare mică, de 5-10% pe lună. Sunt utilizaţi pentru autoturisme, camioane, avioane, sateliţi, etc.



Cum să alegi un acumulator

Atunci când alegi un acumulator trebuie să ţii cont de următoarele caracteristici:
Capacitatea acumulatorului în miliamperi-ora (mAh). 
  • Tensiunea - care este dictată de materialele utilizate pentru electrozi şi poate varia de la 1.2 la 2 V.
  • Temperatura de funcţionare
  • Dimensiunea şi forma acumulatorului
  • Modul în care va fi utilizat
  • Preţ.
Cu toate că nu există o tehnologie de baterie care să exceleze, fiecare tip de acumulator are propriile sale puncte tari şi puncte slabe şi ar trebui ales acela care îndeplineşte cel mai bine toate cerinţele. 
Acumulatorii au o durată de viaţă predeterminată şi un număr de cicluri, acestea fiind condiţionate de climă, temperatura mediului, tipul de utilizare şi gradul de descărcare. Pentru a mări durata de viaţă a unui acumulator şi a-i optimiza funcţionalitatea, este recomandat să fie urmate indicaţiile de depozitare şi utilizare a producătorului. 


Acumulatori cu ciclu profund sau pentru pornire

Vehiculele diferite şi stilul de conducere pot crea necesitatea unui anumit tip de acumulator. Este important să stabileşti din start dacă un acumulator convenţional de pornire va satisface nevoile vehiculului tău, sau dacă ai nevoie de un acumulator cu ciclu profund sau AGM. 

Acumulatorii de pornire

Aceştia furnizează o explozie mare de energie pentru o perioadă scurtă de timp, fiind ideale pentru pornirea unui motor. Acumulatorul este apoi reîncărcat de un alternator. Spre deosebire de un acumulator cu ciclu profund, cel de pornire nu este proiectat să reziste la cicluri multiple de descărcare / încărcare, iar scurgerile îi pot scurta semnificativ durata de viaţă. 

Acumulatorii cu ciclu profund

Aceştia sunt proiectaţi pentru a furniza o cantitate constantă de curent pe o perioadă lungă de timp. Se pot descărca şi reîncărca în mod repetat, fără a se uza sau a li se scurta durata de viaţă. Sunt acumulatorii potriviţi pentru alimentarea vehiculelor marine. Dacă au puterea de pornire suficient de mare, se pot utiliza şi pentru a porni motorul.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!